Productieproces blubber & glas
De blokken klei worden voorbereid door een klei pers. Hier komen strengen uit die we in porties snijden.
De klei wordt afgewogen. Voor ieder product hebben we verschillende hoeveelheid klei.
Bijvoorbeeld: voor een espresso kopje gebruiken we 200 gram En voor een grote mok 470 gram.
Op de draaischijf, draaien we de juiste formaten. Met een laser blijven we op de hoogte die het product nodig heeft.
De gedraaide producten staan ongeveer 1 week te drogen totdat het vocht eruit is!
Als de producten droog (bone dry) zijn. Dan zijn de producten zeer breekbaar en poreus. De oven wordt ingericht voor een bescuit stook. Door deze stook verandert de klei in een vaste harde vaste vorm en is dan minder kwetsbaar.
De onderkanten van de producten worden gewaxt voordat ze geglazuurd worden. Dit doen we zodat het glazuur eraf loopt. want zou je de onderkanten glazuren. Dan blijven ze aan de plaat plakken.
Na de wax, dompelen we de producten in glazuur. De glazuur bestaat uit een aantal grondstoffen die na 1210 graden als glas wordt.
De laatste stook is de glazuurstook. De oven stoken we naar 1210 graden om de glazuur te laten smelten tot glas. Zo wordt het product geschikt gemaakt voor de vaatwasser, oven en magnetron.
Na de stook kunnen we ze gelijk uitproberen. En wat is lekkerder dan uit deze mokjes een koffie te drinken. Uniek en met liefde gemaakt.